Tai Chi Tao - Pieter Gilles Please visit HOME for more information about this site
Persoonlijk

"Ware rust is niet afwezigheid van beweging, het is evenwicht in de bewegingen."

This is me: Pieter Gilles at Qingchengshan, China


Pieter Gilles is gecertificeerd Master Instructor Ziran Qigong en gecertificeerd instructor/docent in Tai Chi Tao, 5 Elementen leer, Meridianen leer en Spring Forest Qigong.

Vanaf 2001 heb ik, Pieter Gilles, lessen gevolgd. Dit is mij zo goed bevallen, dat ik zelf les ben gaan geven. Mijn lichamelijke en geestelijke gesteldheid varen hier wel bij (lichaam en geest zijn tenslotte één :)

De oefeningen laten je zien dat deze meditatieve bewegingsvormen leuk, ontspannend, veelzijdig, laagdrempelig, leeftijdsonafhankelijk en gezondheidsverbeterend kunnen zijn voor iedereen. Onderzoek toont aan dat deze vormen van beweging én meditatie het welzijn bij regelmatige beoefening kunnen verbeteren en een weldadige ontspanning opleveren.

Je maakt op deze wijze kennis met een "andere", steeds meer bekend wordende, manier van bewegen. Op deze wijze doe je op een verantwoorde en bewuste manier aan beweging. Bewegingsvormen waarmee je eindeloos bezig kunt zijn. Een ieder kan op haar/zijn eigen wijze/niveau hier verder invulling aan geven. Daarnaast kan het als tegenwicht fungeren voor de alsmaar drukker wordende maatschappij, waarin prestaties de boventoon voeren en het gevoel meer en meer buitenspel wordt gezet.

Leermeesters op mijn ontwikkelingspad op het gebied van Tai Chi, Qigong, Nei Gong, Meditatie en Meditatief Lopen zijn in willekeurige volgorde:

- Master Liu Deming - Master Faye Li Yip - Master Jesse Tsao - Martin Wessels - Sifu He - Donna Eden - Jan Kraak -
- Master Bruce Frantzis - Damo Mitchel - Master Chunyi Lin - Master Mantak Chia - David Verdesi - Marcella Visser -

Ik heb (meerdere) cursussen bij deze masters gevolgd en/of ben met name door hen geïnspireerd (en/of gecertificeerd).

Daarnaast hebben invloeden vanuit het Daoïsme en Boeddhisme én een open en onderzoekende geest een voortdurend proces van bewuste ontwikkeling in gang gezet.

Opleiding:

2004: docentenopleiding Tai Chi Tao met Jan Kraak. Jan Kraak is de grondlegger van de Tai Chi Tao. Hij heeft in de loop der jaren vele Oosterse bewegingsvormen beoefend en bemerkte dat vele andere vormen van Tai Chi vaak veel tijd kosten om onder de knie te krijgen. Hij kwam daardoor op het idee om op basis van eeuwenoude oefeningen nieuwe oefeningen te ontwikkelen. Dit heeft geleid tot het ontstaan van de zgn. 5 elementen energie-oefeningen. Het voordeel van deze oefeningen zit hem met name hierin dat ze vrij eenvoudig zijn aan te leren. Tevens is de belastbaarheid van de oefeningen aan de beoefenaar aan te passen. Deze 5 elementen oefeningen, te samen met Qi Gong vormen en het Meditatief Lopen, maken een gevarieerd lesaanbod mogelijk en vormen de basis van de Tai Chi Tao.

Ik ben aangesloten bij de Oostelijke groep van Tai Chi Tao en Qi Gong leraren, die is opgericht door Jan Kraak. Op deze wijze kan ik steeds nieuwe kennis opdoen en verder verspreiden. Jan Kraak is helaas begin 2008 overleden, echter zijn gedachtegoed is nog springlevend.

2004/2005: cursus Yang vorm (één jaar) met Adriana Schulte. Dit is één van de standaard Tai Chi Chuan vormen. In deze vorm wordt meer de nadruk op de juiste uitvoering gelegd. Een prachtige, maar moeilijker aan te leren vorm. Heel leerzaam. Onderdelen hiervan zullen in de lessen aan bod komen en zijn geïntegreerd in andere vormen. In China in 2010 en tijdens een workshop in 2011 met Jesse Tsao is hier nog meer aandacht aan geschonken.

Juni 2005: cursus Hui Chun Gong (oefeningen van de "Gele Keizer") met Jan Kraak. Dit bestaat uit korte, eenvoudige, maar zeer effectieve Qi Gong vormen. Zeer goed door iedereen mee te doen.

Najaar 2006: meerdaagse cursus Meditatief Lopen met Martin Wessels. Hij is mede grondlegger van de Tai Chi Tao. Daarnaast geeft hij op een geheel eigen wijze invulling aan zijn lessen. Een belangrijk onderdeel daarvan is allerlei variaties in (meditatieve) loopoefeningen en de "Yin-Yang 6 richtingen" vorm. De Tai Chi Tao 5 elementen oefeningen kunnen moeiteloos geïntegreerd worden met de loopoefeningen.

September 2007 t/m mei 2008: 5 elementen opleiding met Martin Wessels. In de opleiding wordt vanuit de filosofie van de 5 elementen uit de Traditionele Chinese Geneeskunde de verbinding gelegd tussen al wat is. De 5 elementen, te weten water, hout, vuur, aarde en metaal kunnen onderling en met alle aspecten uit het leven worden verbonden. Aspecten zoals emoties, seizoenen, kleuren etc. krijgen daardoor een heel andere betekenis. De onderlinge verbondenheid is de les die hieruit is op te maken. Het één staat niet los van het ander. Zeer leerzaam en boeiend tegelijk. Ook omdat als onderdeel van de opleiding de 5 elementen theorie door de acupuncturist Bert Zandbergen enthousiast werd verhaald. Als oefening stond de 5 elementen oefening "de Ontluiking" centraal. Daarnaast werden verschillende Qi Gong oefeningen aan de elementen gekoppeld. Ook het onderdeel Tao Dance kwam aan bod. Al met al zeer afwisselend. Dit alles vormt een goed beeld van de mogelijkheden binnen de 5 elementen leer.

November 2008: cursus "Ademen en Qi Gong" met Martin Wessels. Hierin zijn met name meditatieve loopoefeningen en Qi Gong vormen aan de orde geweest.

Oktober 2008: weekendcursus "5 Elementen Qi Gong" met de duitse internist/homeopaat Sie Lukas Kasenda. Een goed binnen het aanbod van lessen passende 5 elementen oefening stond centraal in deze cursus, waarin op duidelijke wijze de 5 elementen en de betekenis van de bewegingen de revue passeerden. Ook begrippen als Wu Chi en Wu Wei uit de filosofie kwamen aan de orde.

November 2008: Healing Tao training met IJsbrand Pool. Diverse warming up Chi Kungs, de 6 helende klanken, de innerlijke glimlach, het masseren van meridiaanpunten van de Bridge en Regulator channels, het gebruik maken van bamboehitters en het werken op de mat om de psoas spieren te versterken maakten o.a. onderdeel uit van de training. Het Healing Tao systeem geeft een extra dimensie aan de reeds opgedane kennis.

Eind 2009: cursus Meridiaan Qi Gong met Martin Wessels en Bert Zandbergen. In 3 weekenden kwamen de 12 hoofdmeridianen aan de orde. De theorie door Bert en de oefeningen door Martin. De theorie sluit mooi aan bij de oefeningen, waardoor de theorie direct in de praktijk toepasbaar wordt en de oefeningen meer diepgang krijgen. Er is o.a. gewerkt met Hui Chun Gong oefeningen, 8 richtingen lopen, Chi testen, Aura Qi Gong, Worshipping the Buddha in the Temple etc.


China

Juni 2010: Trainingsstage van 14 dagen in China (Chengdu). Kijk eens onder foto's voor meer beelden daarvan.

Draak   Monnik in Chengdu, China   Tempel

De Yang stijl 115 vorm was onderdeel van mijn bezoek. Sifu He (6e lijn Yang stijl) was mijn leermeester in Chengdu.

He Sifu wordt geïnterviewd voor een tijdschrift tijdens mijn bezoek

He Sifu   Het resultaat

Daarnaast heb ik in China dagelijks met Jolanda Mul getraind. Zij verbleef in 2010 zo´n 5 maanden in China en heeft zich met name in het Healing Tao systeem verdiept. Tijdens mijn verblijf heb ik een reeks nieuwe voorbereidende oefeningen, loopoefeningen en een aantal Healing Tao oefeningen geleerd (o.a. 6 helende klanken staande uitvoering). Daarnaast de kruidendokter (een wereld op zich) en de acupuncturist een bezoek gebracht. Tevens een bezoek gebracht aan de heilige Taoïstische berg Qingchengshan. Hier ook overnacht en een prachtige uitvoering (van een variatie) van de Yang vorm kunnen aanschouwen. Leuke bijkomstigheid was dat ik nog in het hotel heb gelogeerd waar Mantak Chia (grondlegger van het Healing Tao systeem) een maand daarvoor had gelogeerd tijdens een rondreis door China. Zeker ook bijzonder was het om te zien dat er dagelijks chinezen Tai Chi, alleen of groepsgewijs, aan het beoefenen waren in de parken in Chengdu. Al was het voor de chinezen zelf net zo bijzonder om te zien dat een niet-Chinees ook Tai Chi aan het beoefenen was. Ik sta dan ook sinds mijn verblijf in China in vele (digitale) fotoboeken... Al met al een inspirerende reis.

Juni 2011: Tai Chi Chuan 24 Yang form met Master Jesse Tsao uit San Diego (VS). Aan de orde kwamen o.a. het zinken in de "kwa", het richten van je aandacht en connectie maken tussen handen/voeten voor een betere balans. Het reinigen van je lichaam door de aandacht op een bepaalde wijze te richten naar gebieden in je lichaam. In de voorbereidende oefeningen werd nog even aangestipt dat het gaat om het creëren van soepele gewrichten en niet om spiermassa. Energie stroomt beter door soepele gewrichten, zodat je daar geen of minder hinder van krijgt. Tevens werd nog even de aandacht gevestigd op de cirkelende en spiralende bewegingen (als in de kalligrafie!), hetgeen natuurlijk en ontspannen aanvoelt en een helende werking in zich heeft. Deze denkbeelden sluiten weer goed aan bij de denkbeelden uit De Dagroutine.

Jesse Tsao en Pieter Gilles   Jesse Tsao tijdens de workshop

September 2011: cursus Liu Zi Jue (6 klanken) met Master Faye Li Yip. Zij vertegenwoordigt Europa voor de Chinese Health Qigong Association en is woonachtig in Engeland. Dit is één van de 4 standaard Qi Gong vormen die door deze organisatie zijn ontwikkeld. De klanken worden met de daarbij behorende gecontroleerde ademhaling en bewegingen staand of zittend uitgevoerd en helpen om de inwendige energiehuishouding en de functies van de organen in balans te brengen. De bewegingen worden op een langzame, rustige, zachte en sierlijk wijze uitgevoerd. Uitgebreid onderzoek door de jaren heen heeft aangetoond dat bij regelmatige uitvoering de oefeningen o.a. de emoties in evenwicht brengen en de werking van de organen versterken. Tevens kunnen ze een goede uitwerking hebben op o.a. een verhoogde bloeddruk, verhoogd cholesterolgehalte en bloedsuikerschommelingen.

Faye Li Yip workshop

Oktober 2011: Seminar Ziran Qigong Stage One met Master Liu Deming in Redon, Frankrijk. Master Liu is een Chinese Master die sinds 1995 in Australië woont en daar Tai Chi en Qi Gong doceert. Ziran Qigong bestaat uit verschillende Qigong series waarin met name de ontspanning en rust belangrijk zijn (o.a. Tranquillity Meditation, Level One en Wu Xing). Dit te ontdekken tijdens het uitvoeren van de vorm leert je geestelijk en lichamelijk te ontspannen, waardoor het helende vermogen van het lichaam weer kan worden aangewend om vitaliteit en gezondheid te behouden of terug te krijgen.

Seminar Redon   Seminar Redon   Seminar Redon

December 2011: cursus Spring Forest Qigong met Marcella Visser. Spring Forest Qigong bestaat uit een serie van 8 eenvoudige oefeningen en heeft een hoog meditatief karakter en kan voor een groot deel zittend of liggend worden uitgevoerd. De oefeningen zorgen ervoor dat je je natuurlijke zelfhelende vermogen (weer) leert gebruiken. Er worden wonderbaarlijke genezingen aan toegeschreven door toegewijde beoefenaars.

Maart 2012: cursus Wu Qin Xi (5 dieren Qigong) met Master Faye Li Yip. Wu Qin Xi is ontwikkeld door de Chinese Health Qigong Association. Dit is één van de 4 standaard (medische) Qi Gong vormen die momenteel door deze organisatie zijn ontwikkeld. De 5 dieren zijn de tijger, het hert, de beer, de aap en de kraanvogel. Ze worden eigenschappen toegedicht die in de oefeningen zeer herkenbaar zijn, waardoor een mooie en afwisselende serie van 10 oefeningen is ontstaan. De oorsprong van deze oefeningen is meer dan 1500 geleden.

Wu Qin Xi   Wu Qin Xi   Wu Qin Xi

Juni 2012: Seminar Ziran Qigong Stage One (Level 1) met Master Liu Deming in Alkmaar (o.a. Tranquillity Meditation, Level One en Wu Xing). Dit was een nuttige herhaling van de seminar eerder gevolgd in Frankrijk.

Seminar Ziran Qigong - Stage One

Juni 2012: Ziran Qigong Level 2 met Master Liu Deming in Frankrijk. Deze set bestaat uit vele zachte stretchbewegingen én krachtige bewegingen die even worden vastgehouden en ervoor zorgen dat stress uit het lichaam verdwijnt. Werkt zeer ontspannend. Ook door op bepaalde wijze je aandacht te schenken aan bepaalde gebieden in het lichaam.
Voorbereidende oefeningen, meditatie en filosofie maakten deel uit van dit weekend. Tevens de Qian Ba Zuan (1008 Spiralen) gedaan. Vanuit een gecenterde basis voer je deze set oefeningen uit die je op allerlei manieren laat bewegen (naar de 6 richtingen toe), waardoor het lichaam o.a. van blokkades in de energiestroom wordt ontdaan en de flexibiliteit kan toenemen.

Seminar Ziran Qigong Frankrijk   Seminar Ziran Qigong Frankrijk

Juni 2012: Instructor Course Ziran Qigong (1e jaar) met Master Liu Deming in Frankrijk (Level 1 certificering). Met daarin o.a. Tranquillity Meditation, Ziran Qigong Level 1 en 2, Wu Xing Qigong, Qian Ba Zuan, Nei Gong en staande meditatie. Hierin werd o.a. nog uitbreider ingegaan op de lesstof van Stage One en werd aandacht besteed hoe correcties in de houding uit te voeren. Teveel om op te noemen. Dit is een verdieping op de al eerder gevolgde Ziran Qigong Stage One cursussen. De oefeningen zorgen ervoor dat de Kleine Hemelse kringloop wordt geopend. Dit is een belangrijk onderdeel van de Ziran Qigong methode.

Mei 2013: Instructor Course Ziran Qigong (2e jaar) met Master Liu Deming in Frankrijk. Herhaling, verdieping en vernieuwing zijn de woorden die van toepassing zijn op deze ruim 3 dagen durende cursus. Ook meditatieve loopvormen waren onderdeel van deze Instructor Course.

Juni 2013: Seminar Ziran Qigong Level 2 in Alkmaar met Master Liu Deming. Net zoals vorig jaar weer met een enthousiaste deelnemersgroep.

Mei 2014: Instructor Course Ziran Qigong (3e jaar) met Master Liu Deming in Frankrijk (Level 2 certificering). Een vervolg op de vorige Instructor Courses van 7 achtereenvolgende dagen, waarin (nog meer) Nei Gong en meditatie nog meer geïntegreerd zijn met reeds bekende en de nieuw geleerde vorm Shaolin Ba Shi. Tevens nog even 3 dagen een herhalingscursus Ziran Qigong gevolgd. M.a.w. 70 uur les in 10 dagen ;)

Oktober 2014: Seminar Ziran Qigong met Master Liu Deming in Alkmaar met o.a. Meditatie, Qian Ba Zuan, Shaolin Ba Shi, Nei Gong etc.

November 2014: lid geworden van de Training Circle van Bruce Frantzis (Meditatie/Qigong/Tai Chi).

April 2015: Instructor Course Ziran Qigong (4e jaar) met Master Liu Deming in Frankrijk (7 dagen).

Augustus 2015: China - 3 weken naar Zuid China (provincie Fujian) en ruim 2 weken trainen met master Liu Deming.

Fujian China

Februari 2016: 3-daagse workshop met David Verdesi met als onderwerp "The liberation of the mind". Een interessante uitleg over de gehechtheid van het Zelf in relatie met het Ik. Dit te onderkennen en de identificatie van het Ik met het Zelf loslaten creëert uiteindelijk ultime vrijheid. Past goed in het gedachtegoed van Meditatie, Tai Chi en Qigong waarin loslaten een wezenlijk onderdeel is om een vrijer, prettiger en gezonder leven te kunnen leiden. De leerstellingen van de Buddha zijn heden ten dage nog steeds actueel. Verschillende meditatie-oefeningen gedaan om "the liberation of the mind"-gedachte handen en voeten te kunnen geven.

April 2016: Master Instructor Training Ziran Qigong met Master Liu Deming in Frankrijk (7 dagen). Na 6 jaar trainingscursussen gevolgd te hebben bij Master Liu Deming mag ik mij nu officieel Master Instructor Ziran Qigong noemen. Als eerste én tot nu toe enige Nederlander. Overigens ook als deelnemer van de eerste Ziran Instructor trainingsgroep ter wereld :)
Ben er trots op dat ik van deze geweldige master les heb kunnen krijgen én nog steeds krijg.

Uitreiking certificaat   Het certificaat

Oktober 2016: Seminar Ziran Qigong met Master Liu Deming in Alkmaar. Meditatie, Qi Gathering Method, Dragon & Phoenix Qigong, stretching etc. zijn aan bod gekomen.

April/mei 2019: Master Class Xing Wu - De wegen van het Bewustzijn met master Liu Deming in Frankrijk (7 dagen).

November/december 2019: Seminar Ziran Qigong met Master Liu Deming in Alkmaar. Meditatie, Medical Qigong etc.

April/mei 2020: Master Class (7 dagen training) en aansluitend de weekendcursus "Healing Palms".Naast bovenstaande wordt de inhoud van de lessen verder aangevuld met door mijzelf nieuw ontwikkelde oefeningen, waaronder:

De meditatieve loopoefeningen uit de serie

 • Wolken Lopen

  5 elementen oefeningen zoals

 • De Ontwaking
 • 5 Seizoenen van de Dao
 • Opening naar Vol-Ledigheid
 • De Kraanvogel beweegt zijn vleugels
 • Licht der Tegenwoordigheid
 • Compassie voor Hemel en Aarde
 • De Eenheid van Ying en Yang
 • De 5 elementen in 4 richtingen

  De meditatieve 5 elementen loopoefeningen

 • De Reis van de Dao, waarin een meditatieve loopoefening prachtig wordt gecombineerd met eenvoudige 5 elementen vormen en in diverse richtingen uitgevoerd.
 • De Her-Innering, waarin een meditatieve loopoefening wordt gecombineerd met de 5 elementen én staande meditatie. Het element Water is aanwezig in de hele oefening. In de Tao wordt gezegd: "Wees als water." Water is zacht en vloeibaar, maar kan het hardste steen overwinnen... Zie hier een video-opname.

  De meditatieve loopoefening

 • Wu Wei Meditatief Lopen, waarin op Daoïstisch filosofische wijze de levensloop wordt nagebootst. 0 creëert 1, 1 creëert 2, 2 creëert 3 en 3 creëert de 10.000 dingen. Zie hier een video-opname.

  Verder nog de bijzondere

 • Open Je Hart Qi Gong. Hierin worden hart-elementen mentaal en fysiek met elkaar verbonden, waardoor transformatie kan plaatsvinden naar een hogere (hart-)energie. Deze vorm is ondertussen uitgebreid naar 3 delen.

  En de prachtige "Tai Chi for Enlightenment" (Primordial Qi Gong), Dragon & Tiger Qi Gong, weer andere 5 elementen vormen zoals "de Harmonie", "de Bloeiende Lotus" en "de 5 Wielen". De Qi Gong vormen "de Lotus", "de Tibetaanse Open de Bron" en "Ademen van de Dao" etc.

  Bovenstaande heeft weer geleid tot het creëren van De Dagroutine. Hierin staan energieoefeningen centraal. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van Chi Testen om inzicht te verkrijgen in je energiehuishouding. Ze vormen gezamenlijk met de nodige humor (het leven is al serieus genoeg...) een gevarieerde inhoud van de lessen.

  Ook de Sun-vorm komt aan bod, een standaard Tai Chi Chuan vorm, die wat hoger wordt uitgevoerd dan andere Tai Chi chuan vormen en minder belastend is. Tevens komen onderdelen van de Yang-vorm aan bod en materiaal uit de docentendagen van de Oostelijke Groep Taiji en Qigong.

  De integratie van de hierboven genoemde vormen krijgt al meer gestalte, waardoor weer geheel nieuwe (of samengestelde) vormen (kunnen) ontstaan. Hetgeen weer eens blijk geeft van een zichzelf evoluerende methode, zonder dat je jezelf beperkingen hoeft op te leggen (des Tao's).

  Gaandeweg heeft er een verschuiving richting Qigong plaatsgevonden. Qigong heeft in mijn beleving nog meer dan Tai Chi de toekomst om de mentale en fysieke weerbaarheid op een hoger peil te brengen en derhalve het welbevinden te verhogen. Het is eenvoudiger aan te leren en er kan nog beter met aandacht worden ingezoomd op de bewegingen en de ademhaling om de chi-beleving te vergroten. Je leert bewegen op de chi-flow in plaats van op spierkracht, hetgeen zeer weldadig en ontspannen aanvoelt.

  Een aantal van deze oefeningen zijn overigens op DVD verkrijgbaar of via een online programma beschikbaar.

  Lees hier reacties van cursisten van Pieter Gilles.

  Vanaf 2010 ben ik full-time gericht op het lesgeven (na de zoveelste reorganisatie bij mijn (laatste) werkgever). Een goed moment om een andere weg in te slaan en meer verdieping en wijsheid te vergaren om te kunnen delen.

  
  
  
   
  

  oostelijke-groep

  TERUG