Tai Chi Tao - Pieter Gilles Please visit HOME for more information about this site
De DagroutineYesterday is history
Tomorrow is mystery
Today is a gift
That's why we call it present


De Dagroutine bestaat uit een aantal algemene preventieve oefeningen die elke dag beoefend kunnen worden en je op deze wijze van een goede basis verzekeren.   
Vanuit het gedachtegoed van de Chinezen dient de energie te stromen om gezond te kunnen blijven (stagnatie veroorzaakt ziekte). Helaas is het niet zo vanzelfsprekend dat dit zo is, zeker niet in de huidige (stressvolle) samenleving.

De onderstaande oefeningen beschermen je o.a. tegen belastende invloeden van buitenaf, waaronder (electromagnetische-)stress en toxines en zorgen ervoor dat je “binnenwerk” (lichaam en geest) optimaal blijft functioneren. Je zou het ook zo kunnen benoemen dat je je energiehuishouding even een reset geeft (alles wordt weer even goed gezet). Bij de desbetreffende oefening wordt de specifieke werking benoemd. De oefeningen brengen je bij regelmatige uitvoering o.a. harmonie, je energiesysteem wordt in beweging gezet, het vitaliseert en ontstresst. Het activeert de bloedcirculatie, het lymphesysteem en het immuunsysteem (afweersysteem). Bovendien zorgt het voor een verbeterde integratie van beide hersenhelften, zodat je lichaam en geest beter (gezamenlijk) functioneren.

De informatie uit De Dagroutine is afkomstig van verschillende bronnen met als doel om op korte termijn een betere gezondheid te verkrijgen én ter preventie om op langere termijn een goede gezondheid te behouden. Tevens om eens vanuit een andere (lees: energetische) hoek tegen gezondheid aan te kijken. Zonder kostenverslindende andersoortige therapieën zijn er vele, vaak simpele, mogelijkheden om aan je gezondheid te werken. Juist simpele oefeningen, die vaak een onverwachte positieve uitwerking kunnen hebben die je er niet zo direct aan afziet.

Een goed moment om deze serie oefeningen uit te voeren is na het opstaan, zodat je de dag op een energierijke en frisse manier kunt beginnen. Lukt dat niet dan kan dat natuurlijk ook op een ander tijdstip, behalve direct voordat je gaat slapen. Je kunt de oefeningen ook zittend uitvoeren met uitzondering van “Terugkeer naar de Lente”. De volgorde is in zoverre belangrijk dat het mijns inziens een goede balans creëert qua uitvoering. Je hoeft je hier niet aan te houden, maar door de oefeningen in de volgorde van 1 t/m 10 uit te voeren biedt het structuur en daardoor onthoud je de oefeningen gemakkelijker.

In totaal kost het uitvoeren van De Dagroutine je ongeveer 10 minuten per dag. Je kunt ook losse onderdelen uitvoeren, maar het beste is om ze in het begin allemaal te doen (14 tot 30 dagen). Deze tijd is nodig om de veranderingen in je “systeem” te verankeren. Later ontdek je zelf aan welk afzonderlijk onderdeel je het meeste behoefte hebt en kun je andere onderdelen (tijdelijk) weglaten. Blijft toch overeind dat je na de aanvangsperiode alle oefeningen regelmatig blijft doen om te zorgen voor een vitale geest in een vitaal lichaam.


De Dagroutine bestaat uit 10 onderdelen:

1. Het zwaaien met de Armen (The first Swing)
2. Het wrijven in de Handen
3. Uitrekken
4. De 3 Slagen (The Three Thumps)
5. Het kruisen van je Energie (The Cross Crawl)
6. Afdrogen (Afvegen), Gezicht wassen en Hals wrijven
7. Terugkeer naar de Lente
8. Het verbinden van Hemel en Aarde (Connecting Heaven and Earth)
9. The Wayne Cook Houding
10.Het verbinden van Ren Mai en Du Mai (De Hook-up)


Ben je cursist of heb je de Tai Chi Tao Basis Instructie DVD besteld? Dan is er nog meer informatie beschikbaar. Klik hier om het PDF-bestand te openen met "De Dagroutine" oefeningen.

De oefeningen uit De Dagroutine staan op de Tai Chi Tao Basis Instructie DVD. Zie voor bestelinformatie bij DVD's.
TERUG