WORKSHOP/CURSUS

Tai Chi Tao - Pieter Gilles

Please visit HOME for more information about this site HOME

Seminar

Ziran Qigong

Tranquillity Meditation - Level 2 - 1008 Drills Qigong - Staande Meditatie - Voorbereidingsoefeningen

Master Liu Deming

21, 22 en 23 juni 2013 in Alkmaar

AANMELDEN kan helaas niet meer voor dit seminar :(

10, 11 en 12 oktober 2014 weer een seminar :)

Meer informatie over dit seminar is te vinden op Seminar Ziran Qigong 2014.

Meerdere opties mogelijk!
(voertaal Engels)

Een aantal reacties op de seminar van 2012 kun je hier lezen.

Dit seminar kan worden gevolgd zonder dat Stage One of Level 1 is gevolgd.

Master Liu Deming

Open PDF-flyer (English)

Informatie over Master Liu Deming en inhoud van dit seminar

Master Liu Deming

Master Liu is de 5e generatie erfgenaam in de Liu He Men Zi Ran lijn. Hij begon zijn studie van Ziran Kung Fu en Qigong in zijn tienerjaren met Master Hong Zheng Fu en later met de legendarische Grand Master Wan Lai Sheng. Na te zijn afgestudeerd aan de Beijing University of Physical Education heeft Master Liu gedoceerd in de beroemde Shaolin Tempel en was 12 jaar verbonden aan het Fujian Institute of Physical Education.
Sinds zijn komst naar Australië heeft Master Liu gedoceerd in zijn eigen Ziranmen Kung Fu Academy en was als docent 10 jaar verbonden aan de University of Melbourne Tai Chi en Wu Shu Club. Hij was de grondlegger van de Australische Wu Shu en Tai Chi Practitioners Association, is nu docent op de Victorian College of the Arts en is de hoofdcoach van de Shaolin Tempel Wu Shu Training Centre in Australië.
Door zijn bijna 30 jaar ervaring in lesgeven is Master Liu tot het inzicht gekomen dat de lichamelijke en geestelijke gezondheidstoestand van een persoon zoveel belangrijker is dan elke materiële vorm die men nastreeft. Om een vrije geest en ziel te verwerven is het belangrijk zich met filosofie en cultuur te onderhouden. Taoïsme en Qigong zijn de twee belangrijkste disciplines, waar we ons op zouden moeten richten. Door middel van Taoist Tranquillity Meditation (meditatie ter bevordering van kalmte en innerlijke rust) en Ziran Qigong ontwikkel je innerlijke rust en kracht om te leren omgaan met dagelijkse stress, leer je te genezen van mentale en lichamelijke ziekte en het kan ons leiden naar een groter besef van bewustzijn en geluk. Dit wordt het zogenaamde "Ziran leven en spirituele ontwikkeling" genoemd. Master Liu gelooft ook dat er vele niveaus van interesse en betrokkenheid in meditatie en Qigong zijn. Van ontspanning en conditie van het lichaam, naar training voor spirituele oneindigheid en de levenslange zoektocht en inzet voor het Taoïstische gedachtegoed.
Uitgebreide informatie over Master Liu Deming is te vinden op de volgende website: Ziran Qigong


Inhoud Ziran Qigong – Weekend Seminar

Algemene onderdelen (op alle dagen komen deze onderdelen aan bod):

1) Voorbereidende oefeningen.
Met name bedoeld om de energiestroom door de gewrichten te verbeteren.

2) De filosofie van Ziran Qigong en de voordelen van het beoefenen daarvan.
Dit zal worden gebaseerd op de filosofieën van het Taoïsme en het Chen Boeddhisme, de oude kosmologie van Wuji en de Yin Yang theorie, in combinatie met Ziran Qigong. Door het beoefenen van Ziran Qigong kan men het lichaam, de ademhaling en de geest reguleren door het vrijgeven van spanning en het creëren van ruimte voor interne en externe harmonie. Wanneer energieblokkades worden verwijderd en spanning wordt losgelaten, is het zoals het schoonmaken van de rivier of de ruimte waarin we leven. Hierdoor kan de qi vrij gaan stromen, waardoor de lichaamsessentie kan worden verstevigd, de geest kan worden gevoed. Men krijgt een grotere gewaarwording van lichaam, qi en geest.

3) Ziran Wuji staande meditatie.
De meditatie zal zich richten op het openen van de drie dantians (onderste dantian van water qi, middelste dantian van emotie qi, bovenste dantian van geestelijke qi) om mogelijk te maken dat emoties en spanningen worden losgelaten, zodat ziel en lichaam zich opnieuw kunnen verbinden met de energieën van hemel en aarde, in een grenzeloze en oneindige staat, als één (tian ren he yi).


Vrijdagavond 21 juni, 19.00 – 21.00 uur. De inhoud:

Taoist Tranquillity Meditation.
"De aard van water is om helder en zuiver te zijn, maar het kan troebel gemaakt worden door de bodem. De aard van de mens is sereen en rustig, maar lust en verlangen kunnen het verstoren". De filosofie van de Tao is om ons dagelijks leven te voeden. Ziran Qigong bewerkstelligt dit door middel van haar Taoist Tranquillity Meditation om innerlijke rust en kracht te kunnen ontwikkelen om te helpen omgaan met dagelijkse stress en leidt ons naar een groter besef van bewustzijn en geluk. Er zijn drie onderdelen van Taoist Tranquillity Meditation: de geest van een lege kamer, de geest van het stille water en de geest van een heldere spiegel. In deze meditaties zullen we ons concentreren op:

1) Het observeren van onze innerlijke wereld, waarbij alle afleidende gedachten en emoties worden verwijderd, dus geest zonder geest.
2) Het observeren van ons lichaam, waarbij alle spanningen worden losgelaten, dus vorm zonder vorm.
3) Het observeren van de buitenwereld, waarin we ons bewust worden van het niet-bestaan van materie en vorm, dus een wereld zonder wereld.

Zodra je deze drie leegtes begrijpt, ben je in een staat van kalmte en innerlijk rust.

Het creëren van leegte maakt het mogelijk om (overbodige) levensbagage los te laten, de niet-bruikbare spullen op te ruimen en gehechtheid los te maken. Alleen wanneer de kamer leeg is, is er ruimte om uit te breiden (je verder te ontwikkelen), zodat de levensreis (ver)licht en helder kan worden, en intuïtie kan ontwaken. Alleen wie zich kan identificeren met de veranderende evolutie in het universum, is helemaal vrij. Dood en leven, het einde en begin, zijn als de opvolging van dag en nacht, en kunnen onze innerlijke vrede niet meer verstoren. We zullen veel minder last hebben van wereldse zaken als winst en verlies, geluk of ongeluk.

Open PDF-flyer (English) - Deze PDF bevat extra informatie over de Tranquillity Meditatie


Zaterdag 22 en zondag 23 juni, 09.30 – 17.00 uur. De inhoud (op beide dagen in het weekend komt onderstaande aan bod):

1) Ziran Qigong level 2 - Joint Nourishing & Bone Marrow Washing Method (Yang Jin Xi Sui Gong) - Cleansing & Creating Space

Vanuit de zienswijze van de Traditionele Chinese Geneeskunde wordt gezegd dat als onze Qi en bloed niet in haar eigen natuurlijke harmonie en evenwicht verkeert, dit zal leiden tot Qi stagnatie, waardoor ziekte zal ontstaan. We dienen onze Wu Zhi (5 emoties) dagelijks te harmoniseren om onze Qi- en bloedcirculatie ongehinderd te laten plaatsvinden ter preventie tegen ziekte om een goede gezondheid te kunnen behouden.

"Dao Yin" zorgt ervoor dat er een intense reiniging van pezen en spieren plaatsvindt. Vooral de conceptievat- en gouverneursvat-meridianen, de twee belangrijkste energie-rivieren van ons lichaam, zijn hierbij betrokken. Als gevolg van intensieve expansie en ontspanning, wordt gestimuleerd dat de Qi efficiënter in de meridianen gaat stromen, een verbeterde Qi- en bloedstroom zal de organen en het beenmerg beter voeden, en de pezen worden steeds zachter en soepeler.

Ervaring leert dat deze vorm geweldig is voor het vergroten van onze lichamelijke vaardigheden, in het veranderen en trainen van ons zenuwstelsel, het verbeteren van onze concentratie, het vrijmaken van onnodige afleidende gedachten, m.a.w. om ons lichaam in een grote staat van harmonie te brengen. Na enige tijd zal de beoefenaar deze vorm zeer geschikt vinden om de gewrichten voeden, zich zodoende het lichaam in staat te stellen om arthritis te voorkomen en te overwinnen. Beoefenaars zullen ook een grotere interne "ruimte" en flexibiliteit ervaren.

Zodra geest en lichaam weer opnieuw beginnen te communiceren, kan het genezingsproces een aanvang nemen.

1 – Ascending & descending method
2 – Bird spreads its wings
3 – Lohan tightens his golden body
4 – Presenting the pole
5 – Lohan holds the sky
6 – Three sections drop to the floor
7 – Red pheasant presents his claws
8 – Warrior strengthens the lungs
9 – Parting the sky
10 – Bone marrow strengthening
11 – Throw the rings out
12 – Separating the horses
13 – Tiger sits, Dragon’s breath
14 – Smooth sailing the boat
15 – Praying for the Buddha
16 – Listen to the sound of the drums
17 – Bat hangs from the tree
18 – Phoenix spreads a single wing
19 – Swinging like a windmill

2) Taoist 1008 Drills Qigong (Tao Jian Qian Ba Zuan).

Taoïsten geloven dat de mens een microkosmos is van het universum (macrokosmos). Het lichaam is verbonden met de vijf elementen. De vijf elementen correleren met de vijf organen, de vijf richtingen en de 5 seizoenen. Er is geen einde of begin van het leven, alle dingen zijn in transformatie, in de grote cirkel. De beweging van Qi van ons lichaam is stijgend, dalend, loslatend en absorberend. Gebaseerd op dit Taoïstische concept is 1008 Drills Qigong (Qian Ba Zuan). Gecreëerd om de pezen te rekken en alle meridianen te openen, zodat de Qi- en bloedstroom worden gestimuleerd om harmonieus in alle richtingen te stromen. Het lichaam transformeert hierdoor niet alleen in fysieke zin, maar ook in Qi (levensenergie) en Shen (wijsheid). Dit wordt ook wel "verlichting van het lichaam" genoemd. De beoefenaar zal door oefening de Qi-stroom in alle richtingen ervaren, met behoud van een gecentreerd en stevig fundament.

Voor wie?
Dit seminar is bestemd voor een ieder die interesse heeft in Ziran Qigong, Meditatie en Staande Meditatie en op deze wijze hiermee kennis wil maken of haar/zijn kennis wil uitbreiden. Ziran Qigong heeft de eigenschap andere Qigong vormen te verdiepen en te versterken. Tevens voor docenten die hun lesmethode willen uitbreiden met deze leermethode en de visie die hierachter schuilt.
Je leert, naast de gevarieerde oefeningen, ook de diepere betekenis die achter de oefeningen schuilt, waardoor de oefeningen veel krachtiger worden en meer kunnen betekenen om een betere gezondheid te behouden of te verkrijgen. Het leert je o.a. stress te ontladen uit je systeem (lichamelijk en geestelijk), waardoor het lichaam weer haar zelfhelende vermogen kan aanwenden. Je hebt geen specifieke kennis van Qi Gong, Tai Chi of (Staande) Meditatie nodig om deel te kunnen nemen aan dit seminar.

De locatie
Het seminar zal plaatsvinden op de volgende locatie.

 • Adres en route

  Wijkcentrum De Oever
  Amstelstraat 1
  1823 EV Oudorp (Alkmaar)
  Evt. Sporthal Oudorp (De Spil) (is op hetzelfde adres)
  P.S. Dit is een andere locatie dan vorig jaar.
  Er is gratis parkeergelegenheid.

  Wanneer, kosten en aanmelding
  Om je aan te melden voor deelname aan dit seminar kun je een aanmeldingsmail sturen. Er zijn 4 opties, te weten:

  Optie 1 - Taoist tranquillity meditation
  Datum: vrijdag 21 juni 2013.
  Tijdstip: 19.00 uur - 21.00 uur. Vanaf 18.45 uur ben je van harte welkom.
  Kosten: € 35,-.
  Aanmelding voor dit onderdeel van het Ziran Qigong seminar: klik hier voor aanmeldingsmail

  Optie 2 - Ziran Qigong level 2 en Taoist 1008 Drills Qigong (Qian Ba Zuan)
  Datum: zaterdag 22 juni t/m zondag 23 juni 2013.
  Tijdstip: 9.30 uur - 17.00 uur. Vanaf 9.15 uur ben je van harte welkom.
  Kosten: € 170,-.
  Aanmelding voor dit onderdeel van het Ziran Qigong seminar: klik hier voor aanmeldingsmail

  Optie 3 - Taoist tranquillity meditation, Ziran Qigong level 2 en Taoist 1008 Drills Qigong (Qian Ba Zuan)
  Datum: vrijdag 21 juni t/m zondag 23 juni 2013.
  Tijdstip vrijdag: 19.00 uur - 21.00 uur. Vanaf 18.45 uur ben je van harte welkom.
  Tijdstip zaterdag en zondag: 9.30 uur - 17.00 uur. Vanaf 9.15 uur ben je van harte welkom.
  Kosten: € 205,-.
  Aanmelding voor het volledige Ziran Qigong seminar: klik hier voor aanmeldingsmail

  Optie 4 - Een andere dan de hierboven genoemde opties, bijvoorbeeld alleen zaterdag of zondag of een combinatie hiervan met de vrijdag
  Kosten: vrijdag € 35,-.
  Kosten: weekend € 85,- per dag.
  Aanmelding voor optie 4: klik hier voor aanmeldingsmail

  Voorwaarden en overige mededelingen!

  Een korting van € 10,- geldt als wordt gekozen voor optie 2 of 3 voor:
  a. Cursisten van "Tai Chi Tao - Pieter Gilles"
  b. Deelnemers aan de Ziran Qigong seminar van 2012
  c. Cursisten die zijn geweest op de "Ziran Qigong terugkomdagen" van 6 oktober 2012 en 16 maart 2013

  Een extra korting van € 20,- geldt voor deelnemers aan de seminar van 2012:
  Als je 1 of meer personen aanmeldt die:
  a. nog niet is (zijn) geweest op de seminar van 2012 én
  b. de betreffende persoon doet mee met optie 2 of 3

  Een bevestiging van je aanmelding wordt zo snel mogelijk naar je toegestuurd.
  Heb je na aanmelding het gehele bedrag van het seminar overgemaakt op banknummer 11.95.78.735 t.n.v. P.Gilles, dan beschouw ik je als ingeschreven voor de Ziran Qigong seminar.
  S.v.p. de naam van het seminar "Ziran Qigong" + "optie 1, 2, 3 of 4" én je naam in de omschrijving bij de betaling vermelden.
  Bij afzegging tot 1 juni 2013 wordt het bedrag van de seminar teruggestort, daarna helaas niet meer.
  Meld je tijdig aan i.v.m. beperkte deelname, want vol = vol!

  Kom je van verderop?
  Er zijn diverse hotels, B&B mogelijkheden en campings in Alkmaar en omgeving te vinden.

  En verder?
  Tai Chi Tao is een mooie en laagdrempelige leermethode met daarin voldoende uitdaging en veel praktische leerstof. De Ziran Qigong oefenstof is een welkome aanvulling op het Tai Chi Tao gedachtegoed. Docenten biedt het de mogelijkheid om met deze oefenstof een gevarieerd aanbod in de lessen aan te kunnen bieden. Tevens bestaat de mogelijkheid om tijdens de seminar DVD's aan te schaffen van Level 1, Level 2 en Wu Xing. Meer informatie over deze Ziran Qigong vormen is te vinden op de Ziran Qigong webpagina van Pieter Gilles.

  Wil je nog meer te weten komen over Master Liu Deming, dan kun je eens "Liu Deming" invullen op YOU TUBE. Hier kun je zien waartoe deze Master in staat is! Of klik op Ziran Qigong.

  Workshops en/of cursussen worden regelmatig gegeven.

  
  

  TERUG