WORKSHOP/CURSUS

Tai Chi Tao - Pieter Gilles

Please visit HOME for more information about this site HOME

Seminar

Ziran Qigong 2014

Tranquillity Meditation - Voorbereidingsoefeningen - Qian Ba Zuan
Shaolin Ba Shi - Ziran Wuji Staande Meditatie - Filosofie

Master Liu Deming

10, 11 en 12 oktober 2014 in Alkmaar

AANMELDEN kan helaas niet meer :(

Master Liu geeft op 14/15/16 oktober 2016 weer een seminar :)

Meerdere opties mogelijk!
(voertaal Engels)

Een aantal reacties op de seminars van 2012, 2013 en 2014 kun je hier lezen.

Master Liu Deming

FYI: Open PDF-flyer of the seminar 2014 (English).

Informatie over Master Liu Deming

Master Liu Deming

Master Liu is de 5e generatie erfgenaam in de Liu He Men Zi Ran lijn. Hij begon zijn studie van Ziran Kung Fu en Qigong in zijn tienerjaren met Master Hong Zheng Fu en later met de legendarische Grand Master Wan Lai Sheng. Na te zijn afgestudeerd aan de Beijing University of Physical Education heeft Master Liu gedoceerd in de beroemde Shaolin Tempel en was 12 jaar verbonden aan het Fujian Institute of Physical Education.
Sinds zijn komst naar Australië heeft Master Liu gedoceerd in zijn eigen Ziranmen Kung Fu Academy en was als docent 10 jaar verbonden aan de University of Melbourne Tai Chi en Wu Shu Club. Hij was de grondlegger van de Australische Wu Shu en Tai Chi Practitioners Association, is nu docent op de Victorian College of the Arts en is de hoofdcoach van de Shaolin Tempel Wu Shu Training Centre in Australië.
Door zijn bijna 30 jaar ervaring in lesgeven is Master Liu tot het inzicht gekomen dat de lichamelijke en geestelijke gezondheidstoestand van een persoon zoveel belangrijker is dan elke materiële vorm die men nastreeft. Om een vrije geest en ziel te verwerven is het belangrijk zich met filosofie en cultuur te onderhouden. Taoïsme en Qigong zijn de twee belangrijkste disciplines, waar we ons op zouden moeten richten. Door middel van Taoist Tranquillity Meditation (meditatie ter bevordering van kalmte en innerlijke rust) en Ziran Qigong ontwikkel je innerlijke rust en kracht om te leren omgaan met dagelijkse stress, leer je te genezen van mentale en lichamelijke ziekte en het kan ons leiden naar een groter besef van bewustzijn en geluk. Dit wordt het zogenaamde "Ziran leven en spirituele ontwikkeling" genoemd. Master Liu gelooft ook dat er vele niveaus van interesse en betrokkenheid in meditatie en Qigong zijn. Van ontspanning en conditie van het lichaam, naar training voor spirituele oneindigheid en de levenslange zoektocht en inzet voor het Taoïstische gedachtegoed.
Uitgebreide informatie over Master Liu Deming is te vinden op de volgende website: Ziran Qigong


Inhoud Seminar Ziran Qigong

Algemeen onderdeel (op alle dagen komt dit onderdeel aan bod):

De filosofie van Ziran Qigong en de voordelen van het beoefenen daarvan.

Dit is gebaseerd op de filosofieën van het Taoïsme en het Chen Boeddhisme, de oude kosmologie van Wuji en de Yin Yang theorie, in combinatie met Ziran Qigong. Door het beoefenen van Ziran Qigong kan men het lichaam, de ademhaling en de geest reguleren door het vrijgeven van spanning en het creëren van ruimte voor interne en externe harmonie. Wanneer energieblokkades worden verwijderd en spanning wordt losgelaten, is het zoals het schoonmaken van de rivier of de ruimte waarin we leven. Hierdoor kan de qi vrij gaan stromen, waardoor de lichaamsessentie kan worden verstevigd, de geest kan worden gevoed. Men krijgt een grotere gewaarwording van lichaam, qi en geest.


Vrijdagavond 10 oktober, 19.00 – 21.00 uur

Taoist Tranquillity Meditation

"De aard van water is om helder en zuiver te zijn, maar het kan troebel gemaakt worden door de bodem. De aard van de mens is sereen en rustig, maar lust en verlangen kunnen het verstoren". De filosofie van de Tao is om ons dagelijks leven te voeden. Ziran Qigong bewerkstelligt dit door middel van haar Taoist Tranquillity Meditation om innerlijke rust en kracht te kunnen ontwikkelen om te helpen omgaan met dagelijkse stress en leidt ons naar een groter besef van bewustzijn en geluk. Er zijn drie onderdelen van Taoist Tranquillity Meditation:

1) De Geest van een lege Kamer - Open PDF-flyer (English) - Deze PDF bevat extra informatie over "de geest van een lege kamer".
2) De Geest van het stille Water - Open PDF-flyer (English) - Deze PDF bevat extra informatie over "de geest van het stille water".
3) De Geest van een heldere Spiegel

In deze meditaties zullen we ons concentreren op:

1) Het observeren van onze innerlijke wereld, waarbij alle afleidende gedachten en emoties worden verwijderd, dus geest zonder geest.
2) Het observeren van ons lichaam, waarbij alle spanningen worden losgelaten, dus vorm zonder vorm.
3) Het observeren van de buitenwereld, waarin we ons bewust worden van het niet-bestaan van materie en vorm, dus een wereld zonder wereld.

Zodra je deze drie leegtes begrijpt, ben je in een staat van kalmte en innerlijk rust.

Het creëren van leegte maakt het mogelijk om (overbodige) levensbagage los te laten, de niet-bruikbare spullen op te ruimen en gehechtheid los te maken. Alleen wanneer de kamer leeg is, is er ruimte om uit te breiden (je verder te ontwikkelen), zodat de levensreis (ver)licht en helder kan worden, en intuïtie kan ontwaken. Alleen wie zich kan identificeren met de veranderende evolutie in het universum, is helemaal vrij. Dood en leven, het einde en begin, zijn als de opvolging van dag en nacht, en kunnen onze innerlijke vrede niet meer verstoren. We zullen veel minder last hebben van wereldse zaken als winst en verlies, geluk of ongeluk.

We zullen ons in dit seminar bezig gaan houden met: 2) de geest van het stille water.


Zaterdag 11 en zondag 12 oktober, 09.30 – 17.00 uur (op beide dagen in het weekend komt onderstaande aan bod)

Voorbereidingsoefeningen

Met name bedoeld om de energiestroom door de gewrichten te verbeteren.

Ziran Wuji staande meditatie

De meditatie zal zich richten op het openen van de drie dantians (onderste dantian van water qi, middelste dantian van emotie qi, bovenste dantian van geestelijke qi) om mogelijk te maken dat emoties en spanningen worden losgelaten, zodat ziel en lichaam zich opnieuw kunnen verbinden met de energieën van hemel en aarde, in een grenzeloze en oneindige staat, als één (tian ren he yi).

Ziran Nei Yang Gong (Internal Nourishing Method)

1. Cleansing and Serenity Method
1) Tu Na Gong (Dan Tian Breath Method)
2) Qi Gan Gong (Liver Purity Method)
3) Nei Zhuang Gong (Internal Strength Method)

2. Pei Yuan Gong (Qi Cultivation Method)
1) Kai Dan Gong (Qi Hai opening Method)
2) Ming Men Gong (Ming Men Breath Method)


Zaterdag 11 oktober, 09.30 – 17.00 uur

Tao Jian Qian Ba Zuan (Taoist 1008 Drills Qigong)

Taoïsten geloven dat de mens een microkosmos is van het universum (macrokosmos). Het lichaam is verbonden met de vijf elementen. De vijf elementen correleren met de vijf organen, de vijf richtingen en de 5 seizoenen. Er is geen einde of begin van het leven, alle dingen zijn in transformatie, in de grote cirkel. De beweging van Qi van ons lichaam is stijgend, dalend, loslatend en absorberend. Qian Ba Zuan is gebaseerd op dit Taoïstische concept. Gecreëerd om de pezen te rekken en alle meridianen te openen, zodat de Qi- en bloedstroom worden gestimuleerd om harmonieus in alle richtingen te stromen. Het lichaam transformeert hierdoor niet alleen in fysieke zin, maar ook in Qi (levensenergie) en Shen (wijsheid). Dit wordt ook wel "verlichting van het lichaam" genoemd. De beoefenaar zal door oefening de Qi-stroom in alle richtingen ervaren, met behoud van een gecentreerd en stevig fundament.


Zondag 12 oktober, 09.30 – 17.00 uur

Shaolin Ba Shi

Shaolin Ba Shi Qigong werd volgens overlevering gecreëerd en doorgegeven door de oprichter van het Chan (Zen) Boeddhisme Bodhidharma. Door zijn acht verschillende krachtige bewegingen versterkt Shaolin Ba Shi de inwendige organen, de spieren, pezen en botten en het werkt harmoniserend. Het wordt ook wel genoemd: het voeden van het interne om het externe krachtiger te laten worden, en het harmoniseren van beide (yin en yang) in één.
Dit vergroot je interne kracht naarmate je training vordert. Shaolin Ba Shi kan de functies van het cardiovasculaire, ademhalings- en spijsverteringssysteem verbeteren. Tevens kan het je stemming verbeteren en het kan gevoelens van angst en depressie verminderen.
Wanneer de Jing (essentie) en Qi worden versterkt en vol zijn wordt de basis gelegd om de Shen (geest) naar een hoger niveau te transformeren. Dit kan resulteren in een heldere manier van denken, vol van kracht en blakend van gezondheid zijn. Je straalt vitaliteit en kracht uit. Het innerlijke bewustzijn en intuïtie ontwaken als gevolg hiervan.

De 8 bewegingen van Shaolin Ba Shi Qigong zijn:

1 - Kuo Xion Shi (Borst expansie methode), metaal element, het versterken van de Long Qi methode
2 - Tiao Qi Shi (Qi regulatie methode), water element, het reguleren van de Nier Qi methode
3 - Da Chui Shi (Hamer Vuist methode), hout element, het versterken van de Lever Qi methode
4 - Hua Chuan Shi (Roei de Boot methode), vuur element, het versterken van de Hart Qi methode
5 - Cheng Qi Shi (Qi lift methode), aarde element, het cultiveren van de Milt Qi methode
6 - Wang Yue Shi (Observeer de Maan methode), het reguleren van de Pericardium Qi methode
7 - Han Tian Shi (Schud de Hemel methode), het reguleren van de Conceptievat Qi (Yin Qi) methode
8 - Tian Hai Shi (Vul de Oceaan methode), het reguleren van de Gouveneursvat Qi (Yang Qi) methode


Voor wie?
Dit seminar is bestemd voor een ieder die interesse heeft in Ziran Qigong, Meditatie en Staande Meditatie en op deze wijze hiermee kennis wil maken of haar/zijn kennis wil uitbreiden. Ziran Qigong heeft de eigenschap andere Qigong vormen te verdiepen en te versterken. Tevens voor docenten die hun lesmethode willen uitbreiden met deze leermethode en de visie die hierachter schuilt.
Je leert, naast de gevarieerde oefeningen, ook de diepere betekenis die achter de oefeningen schuilt, waardoor de oefeningen veel krachtiger worden en meer kunnen betekenen om een betere gezondheid te behouden of te verkrijgen. Het leert je o.a. stress te ontladen uit je systeem (lichamelijk en geestelijk), waardoor het lichaam weer haar zelfhelende vermogen kan aanwenden.
Je hebt geen specifieke kennis van Qi Gong, Tai Chi of (Staande) Meditatie nodig om deel te kunnen nemen aan dit seminar.

Na afloop van de seminar krijg je de beschikking over al het bestaande informatiemateriaal. Dit zal in de toekomst nog verder worden ge-update en uitgebreid.
Dit informatiemateriaal is te vinden op de Ziran Qigong webpagina van Pieter Gilles.

De locatie
Het seminar zal op vrijdag en zaterdag plaatsvinden op de volgende locatie:

 • Adres en route van De Oever

  Wijkcentrum De Oever
  Amstelstraat 1
  1823 EV Oudorp (Alkmaar)

  Op zondag: Sporthal Oudorp (De Spil) (is op hetzelfde adres als De Oever) óf in de vrije school De Sterrenzanger. Dit zal in de laatste nieuwsbrief bekend worden gemaakt :)

 • Adres en route van De Sterrenzanger

  Vrije School De Sterrenzanger
  Mercuriusstraat 13
  1829 CE Oudorp

  Er is op beide locaties gratis parkeergelegenheid.

  Wanneer, kosten en aanmelding
  Om je aan te melden voor deelname aan dit seminar kun je een aanmeldingsmail sturen. Er zijn 4 opties, te weten:

  Optie 1 - Taoist Tranquillity Meditation
  Datum: vrijdag 10 oktober 2014.
  Tijdstip: 19.00 uur - 21.00 uur. Vanaf 18.45 uur ben je van harte welkom.
  Kosten: € 30,-.
  Aanmelding voor dit onderdeel van het Ziran Qigong seminar: klik hier voor aanmeldingsmail

  Optie 2 - Tao Jian Qian Ba Zuan, Shaolin Ba Shi, voorbereidingsoef., Ziran Wuji Staande Meditatie, Filosofie
  Datum: zaterdag 11 oktober t/m zondag 12 oktober 2014.
  Tijdstip: 9.30 uur - 17.00 uur. Vanaf 9.15 uur ben je van harte welkom (1,5 uur pauze).
  Kosten: € 170,-.
  Aanmelding voor dit onderdeel van het Ziran Qigong seminar: klik hier voor aanmeldingsmail

  Optie 3 (=1+2) - Taoist Tranquillity Meditation, Tao Jian Qian Ba Zuan, Shaolin Ba Shi, voorbereidingsoef., Ziran Wuji Staande Meditatie, Filosofie
  Datum: vrijdag 10 oktober t/m zondag 12 oktober 2014.
  Tijdstip vrijdag: 19.00 uur - 21.00 uur. Vanaf 18.45 uur ben je van harte welkom.
  Tijdstip zaterdag en zondag: 9.30 uur - 17.00 uur. Vanaf 9.15 uur ben je van harte welkom (1,5 uur pauze).
  Kosten: € 200,-.
  Aanmelding voor het volledige Ziran Qigong seminar: klik hier voor aanmeldingsmail

  Optie 4 - Een andere dan de hierboven genoemde opties, bijvoorbeeld alleen zaterdag of zondag of een combinatie hiervan met de vrijdag
  Kosten: vrijdag € 30,-.
  Kosten: weekend € 85,- per dag.
  Aanmelding voor optie 4: klik hier voor aanmeldingsmail en geef in de mail aan op welke dagen je wilt deelnemen.

  Voorwaarden en overige mededelingen!
  Een korting van € 10,- geldt als wordt gekozen voor optie 2 of 3 voor:
  a. Cursisten van "Tai Chi Tao - Pieter Gilles".
  b. Cursisten die de "Ziran Qigong seminar van 2012 of 2013" hebben gevolgd.
  c. Cursisten die op de "Ziran Qigong terugkomdagen" van 6 oktober 2012 of 16 maart 2013 zijn geweest.
  d. Cursisten die de speciale "Ziran Qigong lessen" volgen of hebben gevolgd in 2013/2014.

  Een extra korting van € 10,- geldt voor de bovenstaande cursisten:
  Als je 1 of meer personen aanmeldt die:
  a. nog niet is (zijn) geweest op een Ziran Qigong seminar én
  b. de betreffende persoon doet (personen doen) mee met optie 2 of 3

  Een bevestiging van je aanmelding wordt zo snel mogelijk naar je toegestuurd.
  Heb je na aanmelding het gehele bedrag van het seminar overgemaakt op IBAN: NL 76 RABO 0119 5787 35 t.n.v. P.Gilles te Sint Pancras, dan beschouw ik je als ingeschreven voor de Ziran Qigong seminar.
  S.v.p. de naam van de seminar "Ziran Qigong 2014" + "optie 1, 2, 3 of 4" én je naam in de omschrijving bij de betaling vermelden.
  Bij afzegging tot 1 september 2014 wordt het bedrag van de seminar teruggestort, daarna helaas niet meer.
  Meld je tijdig aan i.v.m. beperkte deelname, want vol = vol!

  Kom je van verderop?
  Er zijn diverse hotels, B&B mogelijkheden en campings in Alkmaar en omgeving te vinden.

  En verder?
  Tai Chi Tao is een mooie en laagdrempelige leermethode met daarin voldoende uitdaging en veel praktische leerstof. De Ziran Qigong oefenstof is een welkome aanvulling op het Tai Chi Tao gedachtegoed. Docenten biedt het de mogelijkheid om met deze oefenstof een gevarieerd aanbod in de lessen aan te kunnen bieden. Tevens bestaat de mogelijkheid om tijdens de seminar DVD's aan te schaffen van Level 1, Level 2, Wu Xing, Shaolin Ba Shi en de Tranquillity Meditation. Meer informatie over deze Ziran Qigong vormen is te vinden op de Ziran Qigong webpagina van Pieter Gilles.

  Wil je nog meer te weten komen over Master Liu Deming, dan kun je eens "Liu Deming" invullen op YouTube. Hier kun je zien waartoe deze Master in staat is! Of klik op de Ziran Qigong webpagina van de master himself :)

  
  
  Workshops en/of cursussen worden (op uitnodiging) regelmatig gegeven door Pieter Gilles.

  TERUG