OEFENINGEN

Tai Chi Tao - Pieter Gilles

Zonnedans

  • Opening

   Sta schouderbreed met de handen over elkaar heen op de onderste dan tian. Blijf even staan. Laat de handen van de dan tian wegdrijven en naar beneden zinken naast je. De armen hangen nu ontspannen naast je.

  • Oefening

   Breng de handen voor je omhoog tot schouderhoogte en omlaag richting de dan tian. Beweeg verder omlaag, zak hierbij iets door de knieën en kruis de polsen ter hoogte van de enkels. Trek de handen gekruist omhoog tot boven het hoofd terwijl je onderwijl de handpalmen naar voor draait. Je opent opzij en brengt de handen weer naar de onderste dan tian. Breng de handruggen voor de onderste dan tian naar elkaar toe en breng de handen opnieuw omhoog tot boven het hoofd en weer zijwaarts naar beneden. Je brengt voor de 3e maal de handen (schuin opzij) omhoog, maar nu met de handpalmen omhoog. Breng de handen (met de energie van de zon) omlaag naar het hart, daarbij kruis je de onderarmen en brengt deze voor het hart (koester de warmte en energie van de zon).

   Beweeg iets voorover, zak hierbij iets door de knieën en laat de handen naar beneden zakken. Beweeg daarna de handen zijwaarts omhoog tot boven het hoofd.

   Pak met de linkerhand de rechterpols en beweeg vanuit je middel naar links en beweeg terug naar het midden. In het midden pak je met de rechterhand de linkerpols en beweeg naar rechts en weer terug naar het midden. Beweeg beiden handen opzij en naar je onderste dan tian.

   Breng de handen voor je omhoog tot schouderhoogte en beweeg de rechterarm naar achter en volg de hand, draai hierbij vanuit je middel. Draai de handpalmen omhoog en draai weer terug naar voor. Je “pakt/ontvangt” opnieuw de energie van de zon en brengt deze weer naar het hart. Laat de handen verder naar beneden zakken en maak met de handen een cirkelende beweging naast de heupen. Breng de handen weer voor je omhoog tot schouderhoogte en beweeg de linkerarm naar achter en volg de hand. Draai de handpalmen omhoog en draai weer terug naar voor. Je “pakt/ontvangt” nogmaals de energie van de zon en brengt deze weer naar het hart. Laat de handen weer verder naar beneden zakken.

   De handen gaan naar het niergebied en je wrijft over dit gebied even op en neer. De handen gaan via de heupen en de buitenkant van de benen naar de voeten. Je zakt hierbij iets door de knieën. Je beweegt de handen rond de tenen en trekt de handen via de binnenkant van de benen omhoog naar de onderste dan tian.

   De handen komen los van het lichaam, bewegen naar voor en naar beneden.

  • Sluiting

   Breng de handen met een cirkelende beweging naar de onderste dan tian en leg ze even op elkaar. Blijf even staan.

   
   
   Frequentie: 3 tot 5 keer. Herhaal na de 1e keer vanaf “Oefening” en sluit af met “Sluiting”.

   Werking: brengt de geest tot rust, ontspant lichamelijk en kalmeert het zenuwstelsel. Je voelt je lichter :)


TERUG