WORKSHOP/CURSUS

Tai Chi Tao - Pieter Gilles
Libelle Tai Chi en Qi Gong Workshop Tai Chi Workshop

Let op! Je kan je aanmelden tot 1 week voor de aanvangsdatum.

Op uitnodiging van Libelle kan je deelnemen aan een Tai Chi Workshop van 2,5 uur. Zie hiervoor ook Libelle nr. 47 in 2010.

 • Datum: zaterdag 22 januari 2011 om 10.00 uur. Vanaf 9.30 uur ben je van harte welkom.
 • Locatie: De Geist in Sint Pancras (NH). Adres en route.
 • Kosten: € 25,-.
 • De workshop is inclusief thee/koffie.
 • Maximaal 12 deelnemers per workshop.
 • Aanmelding: via mail of telefonisch via 06 36250063.
 • Je bent ingeschreven voor de workshop door het bedrag over te maken op bankrekeningnummer 11.95.78.735 t.n.v. P.Gilles te Sint Pancras met in de omschrijving Libelle Tai Chi Workshop én je naam. Meld je tijdig aan i.v.m. beperkte deelname, want vol = vol!

 • 
  
  Wat houdt de cursus in? Lees hiervoor het artikel dat in de Libelle heeft gestaan (november 2010).

  Tai Chi

  Zo af en toe kom je ze wel eens tegen in het park, een groepje mensen dat allemaal dezelfde sierlijke langzame bewegingen maakt. Allemaal zeer geconcentreerd en niet uit hun evenwicht te brengen. Hier in Nederland is het toch altijd een beetje een vreemd gezicht. In China gebeurt dit te pas en te onpas op elke hoek van de straat of beginnen zelfs bedrijven, als ware het openen van de dag met een aantal bewegingsoefeningen. Miljoenen chinezen, jong en oud beoefenen dagelijks Tai Chi. Al sinds oudsher een begrip in het Verre Oosten. In het Westen wint het ook steeds meer aan populariteit en beoefenen al heel wat mensen een bewegingsleer als Tai Chi of Yoga, maar de helende vermogens die aan deze disciplines ten grondslag liggen worden vaak onderbelicht.

  Wat is Tai Chi, maar nog belangrijker is, wat kan Tai Chi allemaal voor je doen?

  Om te beginnen

  In het Verre Oosten en vooral in China en Japan gaan ze heel anders om met gezondheid. In deze landen wordt juist veel aandacht besteed aan preventie voor het behoud van een gezond lichaam in tegenstelling tot het Westen waar we pas naar een dokter gaan als we al klachten hebben. Op advies van een dokter zijn we pas geneigd onze leefgewoonten aan te passen. Een grote oorzaak van klachten is stress of spanning in het lichaam die te vaak genegeerd wordt. Zo stapelt deze negatieve energie zich op in het lichaam en kan op den duur tot talloze problemen leiden. De chinezen hebben hier heel lang geleden al iets op gevonden: Tai Chi, een zachte bewegingsvorm die iedereen kan beoefenen.

  Wat betekent Tai Chi?

  Tai Chi is een ontspannende meditatieve bewegingsleer die lichaam en geest met elkaar verbindt en in harmonie brengt. Letterlijke vertaling van Tai Chi is het grote volmaakte geheel met de allesomvattende levensenergie die overal in en om ons heen is. Tai betekent ‘het volmaakte geheel’ en Chi (of Qi) is levensenergie, vitale kracht. Tai Chi gaat uit van de theorie dat een gevoel van welbevinden afhankelijk is van de circulatie van levenskracht (Chi) in het lichaam.

  De metafoor voor Tai Chi die de Chinezen vaak gebruiken is de afbeelding van bamboe. Bamboe is buigzaam en flexibel, bij storm (in tijden van stress) beweegt het moeiteloos mee, en het komt altijd weer rustig terug in positie.

  Yin Yang

  Bij de woorden Yin en Yang gaat bij iedereen wel een chinees belletje rinkelen maar ze zijn voor veel mensen moeilijk uit te leggen. Yin en Yang hebben alles te maken met balans en evenwicht en worden steeds beďnvloed door Tai Chi. Yin (zacht, kalm, vrouwelijk) en Yang (hard, expanderend en mannelijk) zijn in volmaakte toestand als ze met elkaar in balans zijn. Volgens de Chinezen kun je door Tai Chi de perfecte balans bereiken. Je stuurt de energie (Chi), door je aandacht daar waar het nodig is, waardoor de onbalans kan verdwijnen en er een ononderbroken stroom van Chi ontstaat. Door deze stroom genieten we van vitaliteit, gezondheid en gelukkig zijn. En door evenwicht te vinden binnenin ons, kunnen we wat er om ons heen gebeurt ook makkelijker aan.

  Bewegingen

  De bewegingen zijn zacht en rond en worden sierlijk en ritmisch uitgevoerd, in een traag tempo alsof je een dans uitvoert. Tai Chi wordt ook wel omschreven als een vorm van "bewegende meditatie"; de combinatie van de doorgaande bewegingen en onverdeelde aandacht heelt lichaam en geest en geeft nieuwe levenskracht.

  Ervaringen

  Door beoefenaars van Tai Chi worden vaak inspirerende ervaringen verteld over hoe ze zijn genezen van hoge bloeddruk, chronische vermoeidheid, afname van stress en angstgevoelens of dat ze bijna niet meer verkouden of grieperig zijn. Tegenwoordig bevestigen ook veel westerse medische onderzoeken deze bevindingen. Door deze onderzoeken durven ook steeds meer westerse traditionele en alternatieve genezers Tai Chi aan te bevelen.

  Voor wie?

  Iedereen kan Tai Chi beoefenen, mensen uit allerlei rangen en standen met verschillende beroepen uit verschillende leeftijdsklassen van vuilnisman tot priester en van topsporters tot brandweermannen. Het is voor iedereen persoonlijk wat je met Tai Chi wilt bereiken en hoe je ermee om wilt gaan.

  Marjon de Vries is Tai Chi lerares en is eigenaresse van de site www.vitalattraction.nl:
  "Het fijne van Tai Chi-Qi Gong is dat het geschikt is voor iedereen die aan innerlijke rust en gezondheid wil werken. De bewegingen kunnen aangepast worden (zittend), zodat ook chronisch zieken en minder valide mensen deze bewegingsleer kunnen beoefenen. Voor ouderen is het een prima manier om hun stabiliteit/evenwicht te behouden of verbeteren, zodat de kans op vallen verkleind wordt."

  Effecten

  De effecten van het beoefenen van Tai Chi kunnen zijn: Toename van lichaamsbewustzijn, je leert beter te voelen wat er zich in je lichaam afspeelt op het gebied van spanning, ontspanning en energie. Stimuleren van bloedcirculatie, door bepaalde spiergroepen beter te ontspannen worden blokkades in de bloeddoorstroming opgeheven. Stevig staan waardoor je meer zelfvertrouwen krijgt en onafhankelijker wordt. Sensitiviteit en ontspanning waardoor je elkaar beter aanvoelt en meer plezier ervaart.

  Marjon: "Het is altijd heerlijk te zien hoe de cursisten binnenkomen, vaak onrustig en gespannen en de rust waarmee ze weer naar huis gaan."

  
  
  Een oefening voor thuis

  Rustig gaan zitten met een rechte rug en je voeten stevig op de grond. Handen (handpalmen naar elkaar toe) voor je buik of navel (je fysieke centrum). Met uitademen je handen heel langzaam zijwaarts uit elkaar brengen en met inademen weer naar elkaar toe brengen, maak beweging niet te groot. Schouders blijven ontspannen, doe de ogen dicht voor rustige concentratie. Hierdoor bouw je veel energie op tussen je handen die je lichaam kan opnemen. Stel je voor dat je vervelende dingen loslaat en nieuwe energie opneemt.

  Begin met 2 minuten en bouw het op naar 10 – 15 minuten.

  
  
  Kennismakingsaanbieding

  Een ochtendworkshop Tai Chi Tao van 2 ˝ uur voor € 25,00 waarin bewegingen worden gedaan die een goede indruk geven van wat Tai Chi inhoudt. Na de workshop is het al mogelijk om een begin van de rust te gaan ervaren die alleen maar kan verdiepen na meerdere lessen.
  De les bevat o.a.: Opwarm- en strekbewegingen die de energie (Chi) op gang brengen. Ontspannen staan. Bewegingen waar het hele lichaam bij betrokken is, rug, benen, bekken, schouders en armen, openen borstkas en longen vullen enz. Kortom, alle spieren, gewrichten en interne systemen zoals bloedcirculatie komen aan de beurt. Oefening waarbij de organen (zoals nieren, lever, hart, milt en longen) in balans worden gebracht, een zogenaamde 5 elementen oefening.
  Voor meer informatie www.vitalattraction.nl, waar de docenten vermeld staan die aan deze aanbieding meedoen.

  
  
  Kan ik instromen in de reguliere Tai Chi lessen?

  Is je interesse gewekt en wil je ook op een ontspannen en bewuste wijze met je gezondheid omgaan dan wil je misschien na het volgen van de workshop instromen in de reguliere lessen? Kijk dan eens onder lessen voor meer informatie over de lessen bij jou in de buurt door Pieter Gilles.

  
  

  TERUG