Tai Chi Tao - Pieter Gilles Please visit HOME for more information about this site
Hui Chun Gong
Hui Chun Gong betekent vrij vertaald “oefening om terug te keren naar de lente”. Hier wordt niet letterlijk de lente mee bedoeld, 
maar een terugkeer naar de jeugdige frisheid van weleer of het behouden daarvan. De oefeningen worden ook wel “de geheime 
verjongingsoefeningen van de Gele Keizer” genoemd. 
De Hui Chun Gong oefeningen werden in de vorige eeuw geopenbaard door de Chinese monnik Bian Zhizhong.

De oefeningen zijn volgens de overlevering ontwikkeld door Daoïstische Monniken uit het Huashan klooster in China ten behoeve van een langer en gezonder leven. De monniken werden bijna allemaal 120 jaar oud en bleven daarbij geestelijk en fysiek gezond. Dit verhaal kwam ook de Chinese keizer Huangdi (Huang Ti) ter oren.

Huangdi, ook wel de Gele Keizer genoemd, is een legendarische Chinese keizer. Hij is de voorouder van de Han-Chinezen en wordt daarom door de Daoïstische Han-Chinezen vereerd als een godheid. Hij zou geregeerd hebben van 2698 v.Chr. tot 2599 v.Chr. Het jaar 2698 v.Chr. wordt tevens beschouwd als begin van de Chinese jaartelling. Huangdi stond aan de basis van de Chinese cultuur. Hij zou ongeveer honderd jaar geleefd hebben door zijn studies in de Traditionele Chinese Geneeskunde, waaronder de Hui Chun Gong.

De bewegingen zorgen er voor dat bepaalde acupunctuurpunten en meridianen worden geactiveerd. Blokkades worden hierdoor verwijderd waardoor er een vrije Qi stroom mogelijk is. Tevens worden o.a. de bloedcirculatie en de verwijdering van afvalstoffen uit het lichaam verbeterd. Daarnaast wordt o.a. het immuunsysteem geactiveerd, het hormoonstelsel gereguleerd, het stofwisselingsproces gestimuleerd en het zenuwstelsel gekalmeerd. Hierdoor worden de lichaamsfuncties geoptimaliseerd. Regelmatig uitgevoerd zorgen ze voor een hoger welzijn.


Hui Chun Gong bestaat uit 16 oefeningen:

Opening
1. Schouders openen
2. Terugkeer van de Lente
3. Schouders cirkelen
4. Vitale Energie
5. De Vogel vliegt
6. Yin Energie pompen
7. Versterken van de Nieren
8. Het Hart verlevendigen
9. Drakenzwemmen
10. Hemel cirkelen
11. Kosmische Energie
12. Aarde Energie cirkelen
13. De Schildpad trekt zijn Kop in
14. Kikkerzwemmen
15. De Feniks spreidt zijn Vleugels
16. De jeugdige Frisheid wordt hersteld
Bestaat uit:
Drie hoge Sterren én
De Adelaar scherpt zijn Klauwen


Ben je cursist of heb je de DVD besteld? Dan is er nog meer informatie beschikbaar. Klik hier om het PDF-bestand te openen met de Hui Chun Gong oefeningen.

De Hui Chun Gong oefeningen staan op de DVD Hui Chun Gong. Zie voor bestelinformatie bij DVD's.
TERUG