Tai Chi Tao - Pieter Gilles

DIVERSEN

Effecten Qi Gong


Effecten tijdens het beoefenen van Qi Gong

Inleiding

Tijdens Qi gong oefeningen kun je dingen ervaren die je voorheen nooit gevoeld hebt. Omdat iedereen op zijn/haar eigen manier uniek is, kun je nooit voorspellen wat je zou "moeten" voelen. Wat je voelt kan afhankelijk zijn van bijvoorbeeld de volgende aspecten:

 • emotionele bagage, hoeveelheid stress, hoeveelheid spanning, mate van frustratie, de ziekte die je hebt, de gevoeligheid voor Qi, blokkades in de meridianen, hoelang je reeds Qi gong beoefend, openheid t.o.v. de oefeningen.

  Veel mensen zijn wel bekend met het effect dat onze wil(skracht) heeft bij ernstige ziekten. Zo wordt ook de kracht van het positief denken en visualiseren gebruikt om ziekten te bestrijden. Dit positief denken, focus van de geest en visualiseren wordt reeds duizenden jaren in Qi gong oefeningen toegepast.
  Andersom, als je er van overtuigd bent dat Qi gong niets voor je kan betekenen, kun je beter stoppen. Bekend is ook dat als je een gezond persoon zou mededelen dat deze een ernstige ziekte heeft (dit is per ongeluk wel eens voorgekomen), dan zie je dat deze persoon zich al snel minder goed voelt en zelfs ziek kan worden. Ook de diagnosestelling van een ernstige aandoening kan veel leed creŽren (een nieuw trauma). Je geest zou in dit geval wel eens sterker kunnen zijn dan het effect van de Qi gong oefeningen. De juiste mindset kan van grote betekenis zijn in het omgaan met ziekten. Dit in combinatie met Qi gong kan echter veel voor je betekenen.
  Laten we er dus van uit gaan dat we aan onze gezondheid, of beter, de kwaliteit van ons leven willen werken.

  Effecten

  Er zijn veel verschillende Qi gong oefeningen, veel verschillende mensen, dus veel verschillende effecten. Gelukkig zijn er een aantal effecten die eigenlijk altijd wel voorkomen. De volgorde staat echter niet vast.
  Laten we eerst eens gaan kijken naar effecten die je niet zou moeten hebben.

  Wat niet?

  In het Westen zijn we gewend aan snel resultaat boeken en kort concentreren op iets. D.w.z. vaak snel weer een andere vorm van vermaak zoeken omdat het andere alweer verveelt. We nemen niet echt de tijd om iets te laten bezinken. Maar al te vaak wordt deze gedachte en instelling ook op de Qi gong oefeningen geprojecteerd. Te graag en te snel iets willen voelen kan de volgende effecten veroorzaken:

 • duizeligheid, hoofdpijn, vermoeidheid, ongemakkelijk gevoel in het lichaam.

  Je moet de oefening natuurlijk "zo goed" mogelijk uitvoeren, echter te hard concentreren, te veel willen voelen en te snel iets willen voelen geeft spanningen, ongemak en vertraagt je ontwikkeling. Zoals Lao Tse [1] schrijft: probeer "doen door niet te doen" (Wu Wei). Opgemerkt dient te worden dat je ook duizelig of iets misselijk van de oefeningen kunt worden als je lichaam te gestresst is. De prikkeling is dan net iets te veel. Als dat zo is wordt het tijd dat je je levenswijze eens onder de loupe neemt en/of dat je nog rustiger de oefeningen dient uit te voeren.

  Wat dan wel?

  Maar, zul je zeggen, ik heb wel eens mensen zien bewegen of trillen tijdens een oefening. Zelfs dat er iemand een beetje stond te springen. Dan kan, spanningen en emoties die in ons lichaam liggen opgeslagen komen soms tevoorschijn als je rustige ontspannen bewegingen maakt met ademhalingsoefeningen. Mensen die ooit bijv. een haptonoom hebben bezocht kennen dit verschijnsel. Niet alleen onze hersenen slaan emoties en gebeurtenissen op, maar onze organen en spieren doen hetzelfde. Bij bepaalde massage handelingen komen deze spanningen naar buiten om het lichaam te verlaten en dat kan soms met bepaalde bewegingen of geborrel in de darmen gepaard gaan. Daarna voel je je stukken beter. Je moest eens weten hoeveel we dagelijks aan spanningen, stress, frustraties, woede, verdriet, onmacht, etc. in ons lichaam 'wegzetten'. Na jaren is ons lichaam vol en komen er klachten en ziekten die we niet kunnen verklaren. D.w.z. waarom we ineens ziek worden. Veel voorkomende ziekten zijn o.a.: overspannen zijn, burnout, oververmoeidheid, RSI, etc. Je ziet het niet, maar voelt het wel.
  In het algemeen kunnen we stellen dat je Qi niet kunt zien. In de Traditionele Chinese Geneeskunde kennen we vele vormen van Qi - een aantal daarvan kun je zien en voelen. Wat we wel kunnen waarnemen zijn de uitwerkingen van Qi - de manifestatie van Qi. Net als de wind. Je ziet het niet, maar voelt het wel. In dit artikel beperken we ons tot de Qi tijdens de Qi gong oefeningen. De volgende manifestaties van Qi kunnen o.a. voorkomen:

 • warme handen, zweten, koude handen, rode handen, trillen van armen en benen, lichte vibratie door het lichaam, wiegende beweging van het lichaam, warm gevoel in het lichaam, tintelend gevoel, lichte druk in de vingers, jeuk, glimlachen, borrelende darmen, ongemakkelijk gevoel.

  Deze effecten hoef je niet altijd te krijgen. Soms voel je helemaal niets, maar dat wil niet zeggen dat er niets gebeurt. De ene keer ben je iets gevoeliger voor de uitwerking van Qi dan de andere keer. Veel mensen zijn gevoelig voor Qi en voelen de uitwerking vaak vrij snel. Anderen hebben langer nodig. Dit is geen indicatie van goed of minder goed zijn. Het is puur zoals je (op dat moment) bent. Het kan ook voorkomen dat Qi op plaatsen in het lichaam stagneert. Je kunt dit voelen als een lichte druk, stijfheid, lichte zwelling of jeuk. Dit is geen probleem en met bepaalde massage en acupressuur kun je de stagnatie verhelpen. Qi stagnatie is een normaal verschijnsel in de TCM [2] en er zijn veel mensen die het hebben. Qi gong maakt gebruik van principes uit de TCM, zoals o.a. Yin - Yang, de vijf elementen en de meridianen. Deze principes worden reeds duizenden jaren gebruikt en worden nog steeds verfijnd.

  
   
  

   • [1] Tao Te Tjing (Tao Te Ching, Dao De Jing).
   • [2] TCM = Traditional Chinese Medicine (Traditionele Chinese Geneeskunde).

    Bron: http://www.longfeng.nl/articles/effect01.html - © 2000 Copyright Long Feng Taiji - Augustus 2000.
    Enigszins aangepast door Pieter Gilles.

 • 
  
  
  
  

  TERUG